Burada mutluluk ve sağlık var...

Sağlıklı Tahıl KİNOA (QUİNOA)

Unknown TARAFINDAN YAZILDI 3 Kasım 2014 Pazartesi 1 yorum
 Sağlıklı diyorum çünkü kinoa isimli  bu tahıl bünyesinde bulundurduğu aminoasit ve protein miktarı ile diğer tahılların bir adım önüne geçiyor. Normal şartlarda Güney Amerika'da yoğun olarak yetiştirilmekte ve tüketilmekte olan bu tahıl son yıllarda Türkiye'de de ekimine başlandığı için, hem yatırımcılar için hem de sağlıklı beslenme konusunda farklı arayışlar içinde olanların dikkatini çekeceğini düşünüyorum.

 Kinoa içerisinde barındırdığı protein miktarı açısından sütteki protein miktarı ile eşdeğer tutulmaktadır. Durum böyle olunca hem diyet yapanların hem de etsiz beslenmeyi tercih edenlerin gözdesi olacağa benziyor. Ayrıca Kinoa vücudumuzun ihtiyacı olan tüm aminoasit ihtiyacını da karşılamaktadır. Glüten içermeyen kinoa çölyak hastalığı olanlara ve glütensiz besinler tüketmek isteyenlere tavsiye edilir. Bu tahılın en iyi yanlarından biri de baskın bir tadının olmamasıdır. Bu özelliği ile kullanım alanı geniş olan kinoa; pilav, kısır, dolma içi, ekmek, pasta, kek  gibi kısaca hem buğdayın, hem pirincin hem de bulgurun yerine alternatif olarak kullanılabilmektedir.

Kinoanın Faydaları

  • Yağ oranı düşüktür ortalama (100 gr 5.80 gr yağ barındırır).
  • 100 gr kinoa 6 gr lif içerir (lif bakımından diğer tahıllara göre zengin olduğundan diyet yapanlar için tavsiye edilir).
  • İçinde A,B,C,D ve K vitaminlerine ek olarak daha birçok vitamin barındırır.
  • İçerisinde meme kanserine karşı koruyucu maddeler olduğu düşünülmektedir.
  • Kolesterol içermez, sindirimi oldukça kolaydır.
  • İçerisinde bulundurduğu yüksek lif oranı sayesinde kabızlığa iyi gelmektedir.
Kinoa ile yapılan tariflere bir örnek vermek gerekirse:

Kinoa İle Yapılan Sebze Çorbası:


Malzemeler: 
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet büyük patates
  • 2 adet küçük kabak
  • 1 adet yer lahanası
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 2 yemek kaşığı dolusu kinoa
  • 1 su bardağı süt
  • et veya tavuk suyu
  • Tuz,karabiber, fesleğen ve kekik
Yapılışı: Soğanlar küp şeklinde doğranır. Soyulmuş  patatesi ve yıkanmış sebzeler küçük parçalar halinde doğranır.  Tencerede kızgın yağın içinde ilk önce soğanlar sonra sebzeler  hafifçe kavrulur. Soğanlar ve sebzeler hafif kızarmaya başladığında tencereye kinoa ilave edilip karıştırılır. Bir kaç dakika daha kavurduktan sonra sıcak suyu ilave edin. Ardından tavuk veya et suyu, tuz, karabiber, fesleğen ve kekik ilave edin. Ara ara karıştırarak 15-20 dk pişirin. Son olarak sütü ilave ederek iyice kaynatın. Protein dolu, besin değeri yüksek çorbanız hazır. Afiyet olsun...(Kaynak: www.chefkoch.de)



Bu yazılarımı okudunuz mu?
En İyi Diyet...
Zayıflama Kısır Döngüsü








1 yorum:

Sinan dedi ki...

bir veggie olarak tam benlikmiş.

Yorum Gönder

''Mutlu Endam'' sitesini faydalı buluyorsanız destek olmak için yazılara yorum bırakabilir yazıyı beğenebilir ve paylaşabilirsiniz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...