Burada mutluluk ve sağlık var...

Kahvenin Bitmeyen Yararlı mı Zararlı mı? Tartışması

Unknown TARAFINDAN YAZILDI 8 Kasım 2014 Cumartesi 0 yorum

 Kültürümüzün vazgeçilmezleri arasında olan kahve, sohbet eşliğinde, molalarda, yemeklerden sonra veya sabahları gözümüzü açar açmaz tükettiğimiz enfes bir içecek olarak hayatımızda yer almaya devam ediyor. Neredeyse her gün kahve ile ilgili bir çok internet sitesi haber yapmakta ve yararları ile zararları üzerinde yazılar yazmaktadır. Bu durumu eleştirmek amacında değilim ama kahve içmeyi çok seven biri olarak bu kadar çelişkili haberler gördüğümde kahve yararlı mı yoksa gerçekten zararlı mı ikilemi yaşamaktan kendimi alamıyorum. Siz değerli okuyucuların da zaman zaman bu tür ikilemler yaşadığınızı varsayarak ve konuyu karşılaştırmalı şekilde analiz ederek paylaşmak istiyorum.











Kahve Migrene İyi Geliyor mu?

 Bu konuda uzmanlar farklı görüşleri savunmaktadır. Bir kesim uzmanlar kahvenin migreni tetikleyici bir etkiye sahip olduğunu savunurken diğer bir uzman kesimi migrene karşı doğal ağrı kesici olarak kahve içilmesini önermektedir.Yine farklı bir görüşe sahip uzmanlar ise migren ağrısı başladığında içilen kahvenin yatıştırıcı etki gösterdiğini fakat kahve miktarı arttırılırsa sonrasında tetikleyici olduğunu savunmaktadır.
Ne yapmak gerekir? Kahve her kişide aynı etkiyi göstermeyebilir. Eğer migren ağrısı yaşıyor ve kahve içme konusunda tereddüt ediyorsanız konu ile ilgili bir uzmana danışabilirsiniz.

Kahvenin Şeker Hastalığına Zararı Var mıdır?

 Diğer bir konu ise kahvenin şeker hastalığı ile ilişkisi. Yine tartışmalı içecek kahve hakkında uzmanlar ikiye bölünmüş durumda. Örnek vermek gerekirse İtalyan bilim adamlarının yaptığı bir araştırmada kahvenin tip 2 diyabet hastalığını tetiklediği sonucuna varılmıştır. 6 yıl boyunca yapılan çalışmalarda günde üç bardak kahve içenlerin yarısında tip 2 diyabet rahatsızlığı tespit edildiği savunulmuştur. Diğer yandan Almanya'da yapılan bir araştırmada da günde 4 fincan kahve tüketenlerin 1 fincan kahve tüketenlere göre tip 2 diyabet rahatsızlığına yakalanma riskinin % 23 daha az olduğu öne sürülmüştür. Ne yapmak lazım? Her şeyin fazlası zarardır felsefesinden yola çıkarak kahvenin dozunda tüketilmesi tavsiye edilir. Bu konuda uzman doktorlar bile net bir cevap veremediği için karar biraz da size kalmış sanırım :)

Kahvenin Kalbe Bir Zararı Var mıdır?

 Bu konuda yıllardır tartışılmaktadır. Uzmanların bir kısmı kalp ritmi bozukluğu yaşayan kişilerde kahvenin ritm bozukluğunu arttırdığı görüşünde iken Harvard Medical School gibi kurumların yaptığı araştırmalarda kahve tüketimi ile kalp rahatsızlığı arasında bir ilişki kurulamadığı savunulmaktadır. Ne yapmak gerekir?  Kahve içtiğinizde kalbinizde bir rahatsızlık hissediyorsanız mutlaka bir kardiyolog uzmanına danışmanız önerilir. 

Kahve Selülit Yapar mı?

 Bayanların korkulu rüyası selülitlerde kahve tartışmasından nasibini almış durumda. Bir yandan kahve ile ilgili çıkan  haberlerde kahvenin selülit üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olduğu yazılmakta iken  diğer taraftan kahveli selülit maskesi, kahveli selülit kremi gibi ürünler selülit giderici olarak piyasada yerini almaktadır. Ne yapmak gerekir? Bayanlara önerim konu ile ilgili araştırma yaparken rastladığım UZM. DR. İsmail AĞARIN çok açıklayıcı olan yazısını okumanız.

 Görüldüğü gibi kahve üzerinde yazılıp çizilen haberler, bitmeyen araştırmalar ve kafada soru işaretleri... 
Bir kahve sever olarak ne olursa olsun Osmanlı Devleti'nin kültürümüze kattığı ve dünya çapında da yaygın olarak tüketilen kahvenin hayatımızdan hiçbir zaman çıkmayacağı kesin. Bir de söz konusu  Türk kahvesiyse kendimizi bu konuda kontrol etmemiz sanırım biraz daha zor görünüyor.


NOT: Sizin de kahve ile eklemek istediğiniz düşünceleriniz var mı? Varsa yorumlarını bekliyorum.





Resim kaynağı: http://www.simit.pro/urun.php?k_id=10

0 yorum:

Yorum Gönder

''Mutlu Endam'' sitesini faydalı buluyorsanız destek olmak için yazılara yorum bırakabilir yazıyı beğenebilir ve paylaşabilirsiniz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...