Burada mutluluk ve sağlık var...

Cep Telefonlarındaki ''SAR'' Tehlikesi...

Unknown TARAFINDAN YAZILDI 29 Ekim 2014 Çarşamba 1 yorum

  Her gün elimizden düşmeyen cep telefonlarının sağlığımıza ne kadar zarar verdiğini elbette hepimiz bir yerlerde okuyor veya duyuyoruz. Bu zararlardan korunmak amacıyla zaman zaman telefonla konuşma halindeyken kulaklık kullanarak veya telefonu geceleri uyurken kendimizden uzak tutarak önlemler almaya çalışmaktayız. Peki son zamanlarda ismini sıkça duymaya başladığımız ve gizli bir tehlike olarak tanımlanan cep telefonlarındaki SAR değeri ne anlama gelmektedir ve sağlığımıza etkileri nelerdir? Biraz üzerinde duralım.

''SAR'' Değeri Nedir?


  SAR kelimesinin İngilizce açılımı: ''Specific Absoration Rate''. Türkçe karşılığı ise ''Özgül Soğurma Değeri'' dir. Diğer bir ifadeyle cep telefonunun yaydığı radyasyonun insanlar tarafından ne kadarının emildiğini gösteren bir enerji ölçüm değeridir. Bu değerin insana verdiği zararla ilgili olarak henüz net bir ortak görüşe varılamamıştır. Uzmanların bir kısmı SAR değerinin zararsız olduğunu savunurken bir kısmı da uzun vadede zararlı olabileceğini savunmaktadır. Buna rağmen cep telefonu üreticilerin her geçen gün cihazlardaki SAR değerlerini düşürmeye çalışması, yapılan bu çalışmaların SAR değerinin sağlığımıza olumsuz yönde etkilediğini kanıtlar niteliktedir.

''SAR'' Değerinin Yüksek Olmasının Zararları Nelerdir


  Genel olarak yoğun bir şekilde radyo dalgalarına maruz kaldığımızda yukarıdaki resimde görüldüğü gibi vücudumuzda fizyolojik değişiklikler meydana gelmektedir. Bu da gösteriyor ki zararının ne olduğu aslında vücut tarafından emilen radyasyon değerinin yoğunluğu ile ilgilidir. Buradan hareketle  radyoaktif maddeler değerleri yükseldikçe çok güçlü olur ve insan vücudundaki hücreleri parçalayarak DNA yapısını bozabilir ve kansere neden olabilir.

  Dünya Sağlık Örgütü cep telefonlarını ''Kanser Riski Taşıyan Ürünler'' grubunda göstermektedir.

Sonuç olarak: Şu anda kullanmakta olduğunuz veya almayı düşündüğünüz telefonun SAR değeri ile ilgili mutlaka yetkili satıcıdan bilgi alınız. Genel kabul görmüş SAR değeri 1.00W/kg ve altıdır. Bu değerlerin üzerindeki telefonları tercih etmemeniz tavsiye edilir. Ama unutmayalım!!! Bir telefonun SAR değerinin düşük olmasının cihazı başucumuzda bulundurabileceğimiz veya uzun saatlerce telefonda konuşabileceğimiz anlamına gelmemektedir.





1 yorum:

Adsız dedi ki...

EVET DUYMUŞTUM BU SAR DEĞERİNİ AMA HİÇ ARAŞTIRMAK AKLIMA GELMEDİ. UZUN DAKİKALARTELEFONLA İLGİLENİNCE OLUŞAN BAŞ AĞRISI BU YÜZDEN DEMEK Kİ. DAHA DİKKAT ETMEK LAZIM.

Yorum Gönder

''Mutlu Endam'' sitesini faydalı buluyorsanız destek olmak için yazılara yorum bırakabilir yazıyı beğenebilir ve paylaşabilirsiniz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...