Burada mutluluk ve sağlık var...

Bel Fıtığı ve Tedavi Yöntemleri

Unknown TARAFINDAN YAZILDI 8 Eylül 2014 Pazartesi 6 yorum

    Bu yazımda, günümüzde sık görülen ve hayat kalitemizi oldukça etkileyen bel fıtığından bahsetmek istiyorum. Sevgili eşimin de bel fıtığı rahatsızlığı yaşamasından dolayı uzun zamandır yapmış olduğum araştırmalar sonucunda edindiğim bilgilerden  siz değerli okuyucuların da faydalanmasını temenni ediyorum. Herkesin rahatlıkla anlayabilmesi için mümkün olduğu kadar sade bir dil kullanarak ve bir çok uzman doktorun bilgilerinden faydalanarak hazırladığım bu yazı  bir derleme niteliğindedir. Öncelikle bel fıtığı nedir, kimlerde daha çok görülür ve belirtileri nelerdir? Bunlar üzerinde duralım.

 Bel fıtığı nedir?

  Omurgamızı oluşturan 5 adet omurun arasında  kıkırdak diye tanımlanan  diskler, omurların arasında oluşan basıncın dengeli bir şekilde yayılmasını ve darbelerin emilmesini sağlar diğer bir ifade ile iki omur arasında yastık görevi görür. Disklerin içerisinde yumuşak bir sıvı ve dışında  sert bir tabaka mevcutdur. Disklerin içerisindeki bu sıvının sert tabakadan dışarı kayması (yani fıtıklaşması) ve kaydığı yerdeki bacaklarımıza giden sinir köklerine baskı yapması sonucu belimizde ağrılar ve bacaklarımızda uyuşmalar meydana getiren bu rahatsızlığa bel fıtığı diyoruz.

Bel fıtığı kimlerde görülür?

  Bel fıtığı genelde 35-50 yaş grubu arasında yaygınken  risk durumları fazla olan her kişide görülme ihtimali vardır. Bu risk durumlarından:
  • Hareketsiz yaşam tarzı
  • Uzun süre oturarak çalışmak
  • Ağır ve ani  yük kaldırmak
  • Obezite sorunu yaşamak
  • Uzun süre araç kullanmak(şoförlerde)
  • Sürekli ayakta durarak çalışmak(öğretmenlerde)
  • Ev işlerinde ağır iş yapılması
  • Belin anatomisine ters hareketlerde bulunmak
  • Zorlayıcı güç gerektiren spor yapmak (halter kaldırma,güreş sporu gibi..) 
  • Kalıtsal faktörler
           bunlardan bazılarıdır.

   Bel fıtığı rahatsızlığının her kişinin vücut yapısına göre değişebileceğini unutmamak gerekir. Örneğin, 5 kg yük kaldıran biri bel fıtığı olabileceği gibi 30 kg yük kaldıran biri bunu zorlanmadan yapabilir. Bu durumu çok dikkate almadan biz yine de belimizin en hassas şekilde olduğunu varsayarak korumamız daha iyi olacaktır.

Bel fıtığı belirtileri nelerdir?

  • Bel ve bacaklara vuran ağrı(tek bacak veya çift bacak)
  • Yürümede ve oturmada güçlük çekme
  • Ayaklarda uyuşma
  • Hareketlerinizde kısıtlanma
  • Yürürken topallama
İlerlemiş bel fıtığı belirtileri:
  • İktidarsızlık
  • İdrar tutamama
  • Yürüyememe
  • Bacakları hissetmeme
  • Büyük abdest sırasında zorluk çekme

Bel fıtığı tedavi yöntemleri nelerdir?


   Bel fıtığı halk arasında sık konuşulan ve insanların birbirlerine sıkça tedavi önerileri sunduğu bir hastalık olduğundan  hastalar bir uzmana başvurmaktansa öncelikle  ilkel tedavi yöntemlerini denemektedir. ''Bizim köyde bir kişi var bel fıtığını yerine oturtuyor'' , ''Bizim bir tanıdık, masöre sakat olarak gitmiş sonrasında eve koşarak dönmüş'', ''Belinize balık veya sülük koyun iki hafta sonra hiçbir şeyiniz kalmaz'' şeklindeki öneriler son derece yanlış olmakla birlikte hastalığın ilerlemesine de neden olabilmektedir. Halkımız ilk önce uzman kişilere başvurması gerekirken  modern tıp yöntemlerini en sona bırakabilmektedir.

   Tedavi yöntemleri her bel fıtığı hastalığına göre farklılık göstermektedir. Doktorunuz teşhis koyduktan sonra  hastalığınızın safhasına göre en uygun tedavi yöntemini önerir.

Hastalık başlangıç aşamasında ise:
  • Hastaya kas gevşetici ve ağrı kesici ilaçlarla tedavi uygulanır.
  • Yatak istirahati verilir.
  • Hastanın belini zorlayıcı hareketlerden uzak durması önerilir.
   Bunlara ek olarak yattığı zeminin bel anatomisine uygun olması gerekir (yattığı zeminde belinin altı boş kalmamalıdır,desteklenmelidir) , belini sıcak tutmaya çalışmalıdır, bir yük kaldıracağı zaman doğrudan belinden değil dizlerinden destek alarak kaldırması gerekir, yüksekten bir eşya indireceği zaman yükseklik omzunun üzerinde olmamalıdır. Bir cismi alırken cisimle aramızdaki mesafenin uzak olmaması gerekir. Oturma pozisyonunuzun dik olmasına dikkat etmemiz gerekir.

Altın Öneri : Bir hareket yaparken veya yük kaldırırken yavaş hareket edin böylelikle belinize yük binip binmediğini test etme imkanınız olur ve hangi hareketi yapıp yapamayacağınızı hangi eşyayı kaldırıp kaldıramayacağınızı kendiniz belirleyebilirsiniz aksi taktirde ani hareketlerde kendinizi test edebilmek için zamanınız kalmamış olduğundan bel fıtığı rahatsızlığı aniden  meydana gelebilir veya var olan hastalığın safhası ileri safhaya taşınmış olabilir.

Hastalık ilerlemiş ise:

 Hastanın şikayetlerine  ilk aşama tedavisi cevap vermiyorsa doktorunuz tarafından uzman kontrolünde fizik tedavisi uygulanabilir.

Cerrahi müdahale gerektiren durumlar:

   Hastaya tüm tedavi yöntemleri uygulandıktan sonra tedaviler cevap vermemiş ise  (idrarını tutamama, ağır sinir zedelenmesi, bacak ve ayaklarda his kaybı gibi)  hastalığın ileri seviyede olduğu anlamına gelebilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu cerrahi müdahale en son seçenek olmalıdır ve bu yöntem hastanın tercihine bırakılmalıdır. Kimi uzmanlar bu yöntemi ilk safhada önerebilmektedir, böyle bir durumda hastanın birkaç uzman doktorun görüşünü aldıktan sonra  karar vermesi daha doğru olacaktır.

 Cerrahi yöntemler:

Klasik yöntem:  Bu yöntemde genel anastezi altında belde 4-5 cm bir açıktan fıtığa ulaşılır ve sinire baskı yapan disk bölgesi çıkarılır. Günümüzde bu yöntem pek kullanılmamaktadır.
Microcerrahi yöntemi diğer adıyla Microdiskektomi: 1.5-2 cm lik küçük bir kesik ile bölgeye mikroskopikler ile müdahele edilmektedir. Müdahele sonrası hasta normal yaşantısına daha kısa zamanda geri dönebilmektedir.Yöntemde risk klasik yönteme göre daha azdır.
Endoscopik yöntem:Belde yapılan küçük kesiden içeri sokulan bir tüp içerisinden ameliyatın gerçekleştirilmesidir.

Diğer yöntemler:
Ozon tedavisi: Bel-Boyun fıtıklarında hem baskıyı azaltmak hem de inflamasyonu düzeltmek için uygulanan %99'u oksijenden elde edilen bir gaz olan ozon, birçok hastalığın tedavisinde kullanılan aktif oksijenle önemli bir tedavi yöntemidir. Günümüzde iki farklı şekilde uygulanmaktadır.
1) Ozon diskektomi (Diskoliz): Ameliyathane şartlarında görüntüleme cihazlarıyla birlikte fıtığa neden olan diskin içine bir ya da birden fazla tekrarlanarak uygulanan, narkoz gerektirmeyen, yan etkisi olmayan yaklaşık 10 dakika süren risksiz bir tedavi yöntemidir.
2) Diskosan: Poliklinik koşullarında fıtığa neden olan disk çevresinde belin iki yanına  olmak üzere 5 santim derine çok ince bir dental iğneyle 10 cc kadar ozon enjekte edilerek 12 ya da 14 seans aralıksız uygulanması gereken tedavi yöntemidir.

Manipülasyon (Manuel Terapi) : Uzman doktorlarca elle bastırma, döndürme, germe gibi teknikler kullanılarak hafif-orta-ileri derece de fıtığa göre seans sayısı ayarlanabilen, kişiye özel tedavi metodu uygulanarak  %98 başarı sağlayan alternatif tıp ve masajla alakası bulunmayan tedavi yöntemidir.

Önemli not: Yazıda bahsedilmiş olan tedavi yöntemleri öneri değil bilgi niteliğindedir.En doğru tedavi yöntemi için doktorunuzdan bilgi alınız.


                                                                       anasayfa

6 yorum:

Adsız dedi ki...

çok bilgilendirici bir yazı olmuş. bende bel fıtığı problemi yaşıyorum. umarım en kısa zamanda bu hastalıktan kurtulurum.

Unknown dedi ki...

Umarım en kısa zamanda sağlığınıza kavuşursunuz.

Unknown dedi ki...

bende yeni yakalandim dustum hekim gecici dedi ama sol tarafimda bicak gibi batiyor kendim oturamiyor kalkamiyor ve yatamiyorum kendim nasil kurtulabilirim kaburgamda kirik var emar cekildi doktor bakti fitigi öyle gördü benim herhangi bi hareketimdeki batmasi nasil gecer

Adsız dedi ki...

arkadaslar 9 sene once bende yakalandım bu hastalıga.bir cok farklı tedavı yontemlerı denedım gecmedı.en son tıp fakultesınde belimin 5/6 yerınden ıgne yaptılar ve yuzde 90 gecti allahın izni ile.simdi tekrar nuksettı hastalıgım.tekrar aynı tıp fakultesıne gıtmekteyım.ıns gececegıne ınanıyorum.

Adsız dedi ki...

Ben fizyoterapistim genel olarak yazilarinizi takip ediyorum ve çok begeniyorum. Ama takdir edersiniz ki sağlık ile ilgili bir konuda detaylı bir bilgiye sahip olunmadan yazılan yazılari pek doğru bulmuyorum ve halkımızı yanlış yonlendirebileceginden endişe duyuyorum

Adsız dedi ki...

Ve fizik tedavi doktor tarafından uygulanmaz,fizyoterapistler egzersiz programını çizer ve uygular.#fizyoterapistedanişin

Yorum Gönder

''Mutlu Endam'' sitesini faydalı buluyorsanız destek olmak için yazılara yorum bırakabilir yazıyı beğenebilir ve paylaşabilirsiniz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...