Burada mutluluk ve sağlık var...

Çocuklarımıza Değer Veriyorsak Bunları Bilelim

Unknown TARAFINDAN YAZILDI 15 Eylül 2014 Pazartesi 5 yorum


 Son zamanlarda dikkatle gözlemlediğim bu konunun tüm anne-babaları yakından ilgilendirdiğini düşünüyorum. Tüm uyarılara rağmen çocuklarına kanser riski taşıyan sağlıksız ve kalitesiz ürünler satın alan anne-babaları gördükçe toplum olarak  çocuklarımıza değer vermediğimiz kanaatine varıyorum. Konu ile ilgili sağlık kuruluşları çalışmalarına her geçen gün ağırlık vermekte ve önlemler almaya çalışmaktadır fakat bu çalışmalar maalesef yeterli değildir. Eğitim eksikliği ve ebeveynlerin bilinçlendirilmesi yeterli olmadığından anne-baba olarak bizim de üzerimize düşen görevler var.

Çocuklarınıza daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sunmak istiyorsak işe ilk önce kendimizi geliştirmekle başlayalım, bir ürün satın alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

  1.  Üzerinde hiçbir bilginin bulunmadığı ürünler almayın: Herhangi bir X markası adı altında satılan kimi ürünler üzerinde bilgi olmadığı halde X markasına aitmiş gibi gösterilip satılabilmektedir. Bir yetkiliye ürün bilgisinin neden olmadığı ile ilgili soru sorduğunuzda size markanın X firmasına ait olduğunu söylese dahi inanmayın çünkü bayilik sistemi ile çalışan firmalar bazen kendi inisiyatiflerini kullanarak marka adı altında kar amaçlı sağlıksız ve kalitesiz ürünler satabilmektedir. Kaliteli hiçbir firma ürünlerine bilgi koymayacak kadar amatörce çalışmaz.

   2.  Ürünlerin üzerindeki barkod ve işaretleri tanıyalım: Herhangi bir ürün alırken işaretlerin ve barkodların ne anlama geldiğini bilirsek işimiz kolaylaşacaktır. Örnekleri gösterecek olursak:

Bu işaret  Avrupa Birliğinin, malların serbest dolaşımını sağlayabilmek amacıyla oluşturduğu sağlık ve güvenliği ifade etmektedir.Üzerinde CE işareti bulunan ürünler Avrupa Birliği tarafından insan, hayvan ve çevre  açısından sağlıklı ve güvenli kabul edilirler. Bu işaret ile AB üyesi devlet tarafından üretilen bir ürün diğer üye devletin sınırları içerisinde serbest dolaşıma sahip olur. Aksi taktirde bir üründe CE işareti mevcut değilse sadece üretildiği  AB ülkesinde satılabilir.
Dikkat!! : Bu işaret kalite standartlarını belirtmediği için ürünlerin üzerinde bulunmak zorunda değildir fakat AB standartlarında sağlık ve güvenlik açısından geniş bir alanda  kabul görmüş ürünler satın alma kararı vermeden önce size yol gösterici olabilir.

Alacağınız ürün plastikten ise ürünün üzerinde veya ürün bir plastik poşetle paketlenmiş ise paketin üzerinde bulunan işaretlerin anlamlarını bilelim:Dış yüzeydeki oklar geri dönüşümü ifade ederken içerisindeki numaralar geri dönüşüm kollarını ifade etmektedir.




(Polyethylene Terephthalate) Tek kullanımlık malzeme olarak kabul görür. İçecek şişeleri genelde bu malzemeden imal edilir. Malzeme bulaşık makinesinde yıkanmaya veya fırın gibi çok sıcak ortamlarda kullanıma uygun değildir. Ürünlere zararlı maddeler sızdırmaz fakat tekrar kullanıldığında yeterince temizlenemediği için bakteri üremesine neden olur. Marketlerden satın aldığımız plastik su şişelerini buna örnek gösterebiliriz. Çocuğunuzun beslenme çantalarında bu tip şişeleri tekrar tekrar kullanmanız son derece sağlıksızdır.

(High-Density Polyethylene) : Gıdalarda güvenle kullanılabilmekte olan bir plastik türüdür. Bulaşık makinesinde yıkanabilmekte ve mikrodalga fırınlarda kullanılabilmektedir. Sıcaklık dayanımı 100 derecenin üzerindedir. Kullanım alanları geniştir. Şişe, bidon, varil, beyaz eşyaları bunlara örnek gösterebiliriz.


(Polyvinyl Chloride) : Gıdalarda kullanılmaması gereken bir plastiktir. İçerisinde bulunan maddelerin salınımı söz konusudur. Genelde kapı ve pencerelerde kullanılır.


(Low-Density Polyethylene) : Bu madde gıdalarda kullanıma uygunudur. Bulaşık makinesinde yıkanmasında bir sakınca  yoktur. 80 derece sıcaklıkta sürekli 95 derece sıcaklıkta kısa süreliğine kullanılabilmektedir. Plastik 120 dereceden sonra erimeye başlamaktadır. Tepsiler, besin saklama kapları örneklerinden bazılarıdır.


(Polietilen) : Bulaşık makinesi ve mikrodalga fırınlarda kullanıma uygundur. PE olarakta bilinmektedir. Kaplar, mutfak gereçleri, ambalaj filmi ve oyuncakları örnek olarak verebiliriz. En güvenilir plastik olarak kabul edilmektedir. Gıdalara herhangi bir madde geçirmezler.


(Polystyrene) : Bu plastik türü gıdalarla birlikte asla kullanılmamalıdır. Genelde köpük diye tabir ettiğimiz bir malzeme yapısına sahiptir. İçerisinde kanserojen madde içeren bu plastik; köpük bardaklar, köpük tabaklar bazen de tabildot yemekler için kullanılmaktadır. Maksimum sıcaklık dayanıklılığı 70 derece olan bu plastik türünün içerisinde bulunan maddeler gıdalara rahatlıkla geçebilmektedir.


İlk saydığımız plastiklerin dışındakileri ifade eder. Güvenli ve sağlıklı olup olmadığı kesin değildir. Kullanmamanız tavsiye edilir.



Yeşil nokta: AB direktiflerine uygun geri dönüşümü ifade eder. Yeşil noktaya üye olan işletmeler geri dönüşüm sistemi için bu kuruluşa maddi destek sağlarlar ve bunun sayesinde işletmelerine prestij katarlar. Bu işaretin olduğu ürünleri güvenle alabilirsiniz.

Not: Gıdalarla ilgili bir ürün satın alacağınız zaman her işareti ayrı ayrı hatırlayamıyorsanız numaralardan yola çıkabilirsiniz. 1, 2, 4, 5 no lu işaretli ürünleri tercih etmenizde bir sakınca yok iken.3, 6 ve 7 numaralarından uzak durmalısınız.

 3.  Çin'den ithal edilen ürünlere dikkat edelim: Çin'den ithal edilen her ürüne kanserojen madde içeriyor ve sağlığa zararlıdır diyemeyiz fakat yine de satın almadan önce ürünle ilgili mutlaka ön araştırma yapmalıyız. Bir çok firma ürünlerini Çin'de fason imalat yoluyla ürettirip ülkelerinde pazarlamaktadır. Bizim dikkat etmemiz gereken kriterlerden biri ürünü satın alacağımız firmanın bize verdiği güvendir. Firma kalite standartlarına uygun çalışıyorsa güvenle satın alabiliriz.

Bir ürünün Çin malı olup olmadığını nasıl anlarız?

  • Ürünün üzerinde ''Made in P.R.C'' yada ''Made in China'' yazar. (yukarıda bahsetmiş olduğumuz ''CE'' işaretini kimi ithalatçılar kötüye kullanabiliyorlar. ''China Export'' yani ''çin'den ithal'' yazısının baş harflerini alarak sanki AB dolaşım direktiflerine uygun ürünmüş gibi gösterebiliyorlar ve biz ''CE'' sağlık ve güvenliği işaretli zannettiğimiz ürün maalesef çin malı çıkmış olabiliyor.)
  • Ürünün üzerinde barkod dışında herhangi bir ürün yer almıyorsa barkod numaralarına bakabiliriz.

Ülke kodu: Ürünün üretildiği yeri ifade eder. Türkiye'nin kodu 869 iken Çin'in kodu 690 ve 692 tır.
Firma kodu: Hangi firma tarafından üretildiğini ifade eder
Ürün kodu: Firmada  üretilen ürünü  tanımlayan koddur. Bu  kod  Türkiye  Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından  verilmektedir.
Kontrol kodu: Baştaki barkod numaralarının yanlış hesaplanmasını engelleyen bir kontrol kodu.
   

  • Ürünün fiyatı emsallerinin çok çok altında ise kesin olmamakla beraber Çin üretimi olma olasılığı yüksektir.
  4. Ürünün kalite standartlarına uygun olup olmadığını kontrol edelim: Çoğu anne-baba  yiyecek-içecek alırken ürünlerin markalarına veya kalite onayından geçip geçmediğine bakmadan çocuklarının istediği ürünleri kolaylıkla satın alabilmektedir. Kaliteli bir ürün kaliteli beslenme ve kaliteli bir yaşam demektir. Kalite ile ilgili aktaracağım birkaç bilgi size ürün alırken yardımcı olacaktır.
  • İSO22000 : Bu işareti gördüğünüz ürünler uzmanlar tarafından geliştirilmiş uluslararası kabul görmüş bir standarttadır. Gıda güvenliği ve beraberinde birçok sağlık standartı  taşımasından dolayı bu standarda sahip ürünleri gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
  • İSO9001: Doğrudan ürünle ilgili bir standart değildir. Özetle, işletmenin müşteriyi memnun ettiğini ve bu memnuniyeti arttırıcı faaliyete bulunduğunu belgeleyen bir standarttır. Ürün alırken bu standartı görmeniz daha kaliteli ürünler almanıza yardımcı olacaktır.
  • TSE: Bu işareti gördüğünüz ürünler  Türk standartlarına uygunluğu göstermektedir. Her üründe bulunabilmektedir. TSE almış  ürünleri de gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
  5.  Satın almak istediğiniz ürünlerin işletme kayıt numarasının olup olmadığına dikkat edin: Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tüm işletmelere ''İşletme kayıt numarası'' alma zorunluluğu getirmiştir. Almak istediğiniz ürünün üzerinde ''TR'' ile başlayan işletme kayıt numarasının olup olmadığına mutlaka dikkat edin.

Son olarak da bir ürün satın alma sırasında eğer ürünle ilgili ya da firma ile ilgili şüpheleriniz var ise mutlaka ilgili makamlara şikayette bulunun.Siz ürünü satın almaktan vazgeçerek çocuğunuzu koruma altına almış olabilirsiniz ama tüm çocuklar bizim geleceğimizdir ve geleceğimize sahip çıkmak hepimizin görevidir.

     UNUTMAYIN!ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİMİ KENDİMİZİ GELİŞTİRMEKTEN       GEÇER.ÖĞRENELİM,BİLİNÇLENELİM;ÖĞRETELİM,BİLİNÇLENDİRELİM.
          



Not:Yazımı faydalı buldunuzmu?Nasıl bir sanatçının ödülü alkış ise Blog yazarının ödülü de yorumdur.Yorumlarınızı bekliyorum.


                          

5 yorum:

Unknown dedi ki...

Anne olarak teşekkür ederim..çok güzel bir yazı ve çalışma olmuş.son kullllanma tarihinin dışında dikkat etmem gerekenleri öğrendim..Ellinize yüreğinize sağlık;)

Unknown dedi ki...

yorumunuz için bende teşekkür ederim...

Adsız dedi ki...

Bu konu gerçekten üzerinde durulması, araştırılması gereken bir konu, siz bizim yerimize bunu yapmışsınız. Bizler bu konulara elimizden geldiğince dikkat etmeye çalışıyoruz ama bazen de bu ürünlerden almışlığımız oluyor. Keşke bu ürünleri hiç üretmeseler, denetimler iyi olsa da piyasada hiç bulunmasa. Teşekkür ederiz, kaleminize sağlık.

Adsız dedi ki...

bencede bunları bilmeli bilinçli bir tüketici. özellikle gençler. geleceğin anne ve babaları onlar. nekadar erken öğrenirlerse okadar iyi.

Unknown dedi ki...

Yaptığım araştırmalar sonucu bir ürünün barkodu,o ürünün hangi ülkeye ait olduğun göstermemektedir.Detaylı bilgi için http://gs1.tobb.org.tr/icerik_goster.php?Id=26

Yorum Gönder

''Mutlu Endam'' sitesini faydalı buluyorsanız destek olmak için yazılara yorum bırakabilir yazıyı beğenebilir ve paylaşabilirsiniz.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...